woensdag 19 november 2014

Knikkerbaan

 Tijdens de presentatiemiddag, voor de herfstvakantie, hebben we onze bezoekers gevraagd eventuele vragen n.a.v. de presentaties achter te laten. Daar zaten nog een paar stevige vragen tussen die we eerst nog wilden onderzoeken/uitzoeken, voordat we de projectperiode echt konden afsluiten.

Ondertussen hebben drie kinderen onze groep verlaten (zij zijn doorgestroomd naar de Masterclasses van het OSG) en zijn er weer nieuwe kinderen ingestroomd. Dus: tijd voor een groepsactiviteit. We zijn bezig met het bouwen van een knikkerbaan van papier! Inspiratie: Youtube filmpjes!!

 Het is geweldig wat hier allemaal ontstaat. Loopings, trechters, zig-zagbanen, trappetjes, bochten...
We zijn nu in de afrondende fase. Volgende week gaan we proberen of we er ook geluid- of lichteffecten in aan kunnen brengen.

Presenteren

nog snel een laatste voorbereiding
De eerste projectperiode zit er alweer op! Eind oktober, voor de herfstvakantie, hebben we de ouders uitgenodigd voor een gezellige middag: een praatje met de andere ouders, presentaties bekijken, spel spelen enz. Er was weer veel te zien, te horen en te beleven over verschillende onderwerpen. Dit keer was de werktitel 'Vliegen en Zweven'. Van hieruit had iedereen weer een eigen onderwerp gekozen: ruimte, vliegen zonder motor, Schiphol, atmosfeer, ruimte, vogels, bijzondere vliegende dieren, achtbanen, draken of insecten. Een zeer gevarieerd programma, dus!






  
om dit spel te kunnen spelenmoet je veel weten over de ruimte

presentatie over de atmosfeer

dinsdag 2 september 2014

Testen

Meneer van der Meulen Bosma, bedenker van educatieve sudoku varianten, heeft ons gevraagd om eens een paar van zijn ontwerpen uit te proberen en te beoordelen. Wij laten ons graag uitdagen, dus kom maar op!
Deze CalculoDoku is op te lossen door de logische Sudoku regels te combineren met rekenkundige regels. Dat is even wennen, maar we zijn al een eind op weg...

woensdag 20 augustus 2014

We zijn weer begonnen

Afgelopen dinsdag zijn we, na een heerlijke zomervakantie, weer gestart met de Plusklas. En we hebben er weer zin in!
Na het 'Leuk dat je er weer bent'- spel, waarin we o.a. vakantie anekdotes hebben uitgewisseld, zijn we eerst maar eens 'rustig' gestart met een lekkere puzzel.



Zal het ons allemaal lukken om deze vreemde puzzel op te lossen?

donderdag 3 april 2014

Bitcoins (vervolg)

We hebben iemand gevonden die ons meer kan en wil vertellen over de 'Bitcoin-wereld'. Het blijkt een wonderlijke, maar vooral ingewikkelde (en een beetje geheimzinnige) wereld te zijn. We krijgen uitleg over de enorme rekenkracht die nodig is bij het versleutelen van 'boodschappen'.

hoe werkt de cryptologie bij het delven?

USB speciaal voor het wiskundige rekenwerk



Hoe werkt een bitcoin transactie?
Nu we meer weten, kunnen we wellicht de door ons ontworpen spelletjes nog uitbreiden.

woensdag 19 maart 2014

Bitcoins

                                                


We hadden er bijna allemaal wel eens iets over gehoord of gelezen: Bitcoins. In de leestekst van Nieuwsbegrip Financieel hebben we er meer over kunnen lezen, maar er zijn nog veel vragen over deze virtuele munt. Het leverde ons wel al genoeg inspiratie op voor het bedenken van spelletjes! Hieronder alvast een voorproefje, volgende week meer hierover...


 

Niet storen...

Sssst, niet storen!
We zijn allemaal druk bezig met het ontwerpen en uitvoeren van de presentatievormen naar aanleiding van de projecten. Ik kan wel alvast verklappen dat er verrassende presentatievormen tussen zitten en dat U binnenkort misschien wel een uitnodiging voor onze presentatiemiddag gaat ontvangen.......
                                                                                                                                                                                           
diepgravend onderzoek...
planmatig gewerkt...
bijzondere uitvindingen....
verrassende presentatievorm...

moeilijke vragen...
elektrospel nog afmaken...





woensdag 19 februari 2014

Nog steeds in de knoop ...

In rustig tempo werken we ons door het wiskundeschrift  'In de knoop'. Deze keer de achtknoop, met het kruisingsgetal 4, tekenen en vervolgens spiegelen.

Projecten


Ondertussen is iedereen druk met zijn eigen project.  
De onderzoeksvragen worden op dit moment uitgezocht, maar sommigen zijn al bezig met hun presentatievorm.
Draad strippen voor een electro-spel.

dinsdag 4 februari 2014

Projecten

Er is vanmiddag hard gewerkt aan de projecten. Na het experiment van Tom (verschil drijfkracht zoet en zout water) hebben we allemaal onze onderzoeksvragen geformuleerd en kan iedereen deze week lekker aan de slag. Ik ben benieuwd, want jullie hebben weer interessante onderwerpen gekozen. Succes!


dinsdag 14 januari 2014

Masterclasses

Er is een bijzondere samenwerking ontstaan tussen OSG Hoorn en de basisscholen in Hoorn. Bovenbouwleerlingen geven een keer per week Masterclasses aan de hoogbegaafde kinderen van onze basisscholen. Vorige week kwam Luna langs om haar ervaringen met ons te delen. Zij is vanuit de Plusklas doorgestroomd en vertelde ons enthousiast over haar eerste masterclass Italiaanse taal en cultuur. Leuk dat je er weer even was, Luna!















 David neemt inmiddels ook deel aan deze masterclasses. Bij wijze van afscheid trakteert hij ons (samen met zijn zus) deze en volgende week eerst nog op een masterclass schaken en een schaaktoernooi. De strijd is losgebarsten, want er zijn mooie prijzen te winnen!


Braille





Even voorstellen: Juf Marjolein, braille expert!


Na de introductie, waarin juf Marjolein ons alles heeft verteld over meneer Braille en de speciale taal die hij heeft bedacht, zijn we aan de slag gegaan met het 'schrijven' van een kerstwens in braille.


Daarna de wens typen op de speciale braille typemachine. Nee, hier heb je niks aan je type-diploma.